Vill gratulera

Skulle så gärna vilja gratulera och önska en underbar och fantastisk dag. Att fylla 42 är inte så märkvärdigt. En del skulle tycka att det var gammalt. Själv tycker jag att det är långt ifrån gammalt. Och på tok för tidigt att sluta fira. Jag lovar att Åsa hade varit mer än glad om hon fått fira 42 år. Att dö bara några månader efter att man fyllt 40 är på tok förtidigt. Det är bara så.

Hon fattas oss.


Snövitt

Vaknade till ett vintervitt landskap. Igen. Stora vita flingor dalade ner "from above". Visst är det vackert med de där stora, stora snöflingorna, som sakta dalar ner. Men ... Det är inte lika roligt att försöka gräva fram bilen. Under natten och morgontimmarna kom det omkring 20-30 cm snö, så det var en hel del att skyffla undan innan jag hittade min bil. De som önskat sig en vit jul har verkligen fått som de velat, men nu räcker det väl. Det behöver inte komma mer. Jag lovar, vi är nöjda.
          Egentligen är det helt otroligt att Skåne har haft kallt och snö hela december. De flesta vintrarna snöar det för att genast smälta bort igen, men inte den här gången. De sa på tv för någon dag sedan att det är den kallaste december på 100 år. Hoppas att det dröjer 100 till nästa gång.


Det är inte okej

Efter att ha varit ute hela dagen och uträttat en massa ärenden och hjälpt mor, så är det inte okej att komma hem och upptäcka att det varit strömavbrott så att luftvärmepumpen stängts av. Med 15 minusgrader ute hade vi bara 12 grader i vardagsrummet. Snabbt igång med luftvärmepumpen igen och sen starta en brasa. Huh. Jag fryser fortfarande. På 3 ½ timme har vi fått upp temperaturen till 18 grader - i vardagsrummet. Övriga rum är svinkalla. Förstår Emma som inte vill ligga uppe i sitt rum i natt. Får se om hon bäddar i vardagsrummet istället.

Det var inte mycket bättre imorse. I sovrummet var det 15 grader halv sju, så jag låg kvar lite längre. Hade ingen som helst lust att lämna sängens värme. Men till slut var jag ju så illa tvungen. Inte blev det roligare att komma upp i badrummet där det bara var 14 grader. Och att då klä av sig för att duscha ... Ingen direkt höjdare kan jag lova. 

Har i alla fall fått fixat allt inför julhelgen. Och även lämnat in mobilen till Janne i Hasslarp. Får se om han kan laga den åt mig. Hoppas det. Och hoppas att det inte blir så fasligt dyrt. 700 - 800 pratade han om att det skulle kosta. Lite mer än jag tänkt mig, men billigare än att köpa en ny telefon. 

Nu ... polkagriste. 

Dagens jullåt

Lite julstämning med Faith Hill.



Färdtjänst - var god dröj

Det är helt otroligt. Imorse bokade jag färdtjänst buss för jag, chefen och mor skulle till Väla för att fixa julklappsinköpen. Eftersom vi ville vara säkra på att få en buss även till hemresan bokade jag den samtidigt som jag bokade utresan. Halv tre skulle vi bli hämtade, då skulle vi ha 4 ½ timme på oss att fixa julklapparna. Nemas problemas. Det var först när vi skulle hem som det blev problem.
          Som bekant gäller det att se till så att man är på plats på utsatt tid, annars riskerar man att bussen kör. Så när klockan var kvart över två gick vi till den bestämda utgången. När klockan var halv väntade vi fortfarande på bussen. Kvart i ringde jag till färtjänst (man måste ju vänta 15 minuter innan man ringer om sen buss). Svaret blev att bussen var sen pga strul vid föregående kund. Okej, det kan jag köpa, men då borde de ju ringa och säga det (de hade mitt mobilnummer). Suck. Vidare fick jag veta att det skulle ta åtminstone en kvart till och att skicka ut en ny bil skulle ta minst 15 minuter det också.
          När busseländet äntligen kom hade vi fått vänta 45 minuter (och då räknar jag bara från när bussen skulle hämtat). Tänk om vi hade haft en tid hos läkare, tandläkare eller liknande. Då hade Cecilia fått betala för uteblivet besök, som inte hade varit hennes fel. Jag blir så himla irriterad. Nu ska vi nog se till att få tillbaka de där 52 kr som resan kostade. Ska banne mig inte betala när de är så sena. Om de åtminstone ringt och sagt att de skulle bli sena, men att de skulle ringa när de var på plats. Då hade vi kunnat fortsätta titta i affärer, eller sätta oss och fika någonstans. Men nu var vi ju tvungna att vänta vid dörren så att vi inte skulle missa bussen när den kom. För då skulle han ju kanske köra utan oss. Himla irriterande.

Färdtjänst - var god dröj.

Dagens jullåt

Jag tror att jag tycker att detta är bästa jullåten ever.


Skånetrafiken - noll koll.

På Skånetrafiken har man tänkt till och ändrat i tidtabellen och i busslinjernas sträckning. Men inte till det bättre. I alla fall inte för oss som bor på landet. Det är tydligen så att de VILL att vi ska ta bilen istället för att åka kommunalt. Jag som trodde att alla myndigheter ville att vi skulle åka kommunalt.

Första missen:
Linje 5, från Lussebäcken till Mariastaden, förlängs till Allerum och Hjälmshult med turer var 30:e minut på morgonen och eftermiddagen. Linjen fram till Hjälmshult går en gång i timmen hela dagen från 06 till 24.

Det kan ju verka positivt. Tänk så bra med en buss som går från Hjälmshult. Toppenbra. Men hallå, den går ju bara en gång i timmen. Det innebär att kompisens dotter måste ta bussen 06.45 för att komma i tid till skolan, som börjar kl 08.00. Men om föräldrarna istället kör tösen så behöver de inte åka hemifrån förrän efter 07.30. Och på eftermiddagen får man ju bara hoppas att det går en buss, så att hon kommer hem också, utan att behöva fördriva halva eftermiddagen i stan.


Andra missen:
Linje 94, från Hasslarp och Allerum, kortas och körs fortsättningsvis turerna som anpassas efter skoltider. Sträckan Allerum–Väla C läggs ner på grund av förändringen på linje 5, vilket gör att Allerum och Hjälmshult har direktbuss till Helsingborg utan att behöva byta till tåg i Ödåkra.

Även detta verkar bra när man först läser om det. Men inte om man bor utefter någon av sträckorna som nu blir av med sin buss. De stackare som bor mellan Allerum och Ödåkra får gå minst 3 km åt endera hållet för att ta antingen bussen eller tåget in till stan. Och om man bor i Allerum och vill till Väla så lär man nog ta bilen. För inte sitter man på bussen in till stan för att byta till tåg (eller buss) ut till Väla. Det hade varit MYVKET bättre om man utökat 94:ans turtäthet över hela dygnet så att fler hade kunnat ta den till Väla eller till tåget i Kattarp eller Ödåkra för att ta sig in till Helsingborg eller Ängelholm.

Nä, Skånetrafiken, detta får ni allt ta och göra om.

Gör om. Gör rätt.


Körkort på postorder

Ja, ibland undrar man hur folk har fått körkort. Köpte de det via postorder, eller? Idag var det nära att jag fick en lastbil i sidan. Det var inte så lustigt. Jag körde inte särskilt fort eftersom det finns två övergångsstället på just den här vägsträckan och folk som ska korsa vägen går bara rakt ut. Visst jag har stopplikt vid övergångsstället, men om det inte är någon där så kör man ju. Problemet är bara att det kan dyka upp någon bakom buskarna och bara knata ut. Okej på sommaren när det är torrt och fint på vägen, men den här årstiden ... Jag kan omöjligt stanna på en femöring när det är snömoddigt. 
          Tillbaka till lastbilen. Den skulle ut på vägen jag körde på (den kom från en parkeringsplats) och hade på tok för hög hastighet. Som tur var så såg jag den och tyckte just att den körde lite väl fort, så jag släppte på gasen för att slippa få den i sidan. Och visst var mina instikter riktiga. När föraren trampade på bromsen låste sig hjulen och lastbilen gled vidare. Himla tur att jag uppmärksammat honom och släppt gasen. Idiotförare.

Jag kan förstå att folk i norr klagar på skåningar i vintertrafik. Det stämmer alldeles för ofta. Å andra sidan kan man ju inte lasta skåningarna för att de inte har vinter mer än 1 - 3 veckor om året (förutom förra och denna vinter). Medan de längre norrut har vinter större delen av året. Det är ju inte ofta skåningen får tillfälle att träna vinterkörning. Men hallå ... !!! Man kan inte köra på som om vägarna var torra när det är fullt med snö/snömodd på dem. Och ännu mindre när det är blankis, vilket är vanligt här nere.

Och vi ska inte tala om körning i stadstrafik ...


Linser eller inte linser

Jag har fått för mig att testa endagslinser. Inte för att jag vill bli av med glasögonen, jag trivs ganska bra med mina glasögon, men ibland kan det vara bättre med linser. Problemet är att mitt synfel (närsynthet och brytfel) inte går att korrigera till 100 % med linser, så när jag tittar på tv och när jag läser på datorn så blir det inte riktigt bra. Men då kan jag ju ha glasögonen och bara använda linserna när jag är ute och festar (och det gör jag ju ofta) eller i stallet. Det kan ju vara skönt att kunna rida utan att behöva skjuta upp glasögonen hela tiden. Eller när man måste ut i regn eller snö, man slipper ju fläckar på glasen. Vi får se hur det blir. Ska testa linserna under den här prova-på-linser-veckan, som är gratis, så får vi se sen.

Välkommen till min nya blogg!

Jag har lite planer för den här bloggen, men jag misstänker att det kommer att bli mycket häst och hund. De utgör ju en så stor del av mitt liv så det är svårt att undvika dem. Och jag vet ärligt talat inte om jag vill undvika dem. Lite naglar lär det också bli, i alla fall var 4 - 5 vecka, då jag går till Nails by Jessie för att få fina naglar, som håller.

Jag vill tacka båda mina barn, Oscar och Emma, för hjälp med designen på bloggen. Tur att jag har dem.

Mycket nöje.


RSS 2.0